Η ιστορία των αρωμάτων

Αρχαία κείμενα και αρχαίες ανασκαφές δείχνουν ότι τα αρώματα χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα! Οι ρίζες της αρωματοποιίας φαίνεται να πηγαίνουν πίσω στην Αίγυπτο, στην Ινδία και την Κύπρο! Η πρώτη γνωστή αρωματοποιός υπήρξε η Ταπούτι η οποία ζούσε στην Μεσοποταμία.  Στην Ινδία, η αρωματοποιία υπήρχε στον πολιτισμό του Ινδού. Η παρασκευή του αιθέριου ελαίου ιττάρ αναφέρεται στα ινδουιστικά αγιουρβεδικά κείμενα Τσαράκα Σαμχίτα και Σουσχρούτα Σαμχίτα. Τέλος Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρώματα στην Κύπρο τα οποία πιθανολογείται ότι ήταν πάνω από 4000 ετών!

Αναφορικά με την παλαιότερη χρήση μπουκαλιών αρωμάτων που έχει καταγραφεί είναι αιγυπτιακή και χρονολογείται γύρω στο 1000 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι εφηύραν το γυαλί και τα μπουκάλια αρωμάτων ήταν μια από τις πρώτες κοινές χρήσεις του γυαλιού. Πέρσες και Άραβες χημικοί βοήθησαν στην κωδικοποίηση της παραγωγής του αρώματος και η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο της κλασικής αρχαιότητας.

Πολύ αργότερα τα ηνία της αρωματοποιίας τα πήρε η Γαλλία! Ο 16ος αιώνας είδε την ζήτηση των αρωμάτων να εκτινάσσεται στη Γαλλία, ειδικά μεταξύ των ανώτερων τάξεων και των ευγενών. Στην αυλή του Λουδοβίκου XV, όλα ήταν αρωματισμένα: έπιπλα, γάντια και άλλα ρούχα. Η εφεύρεση του eau de Cologne του 18ου αιώνα βοήθησε τη βιομηχανία αρωμάτων να συνεχίσει να αναπτύσσεται.